Πόσο σωστά κάθεστε;


Κάθεστε σωστά;

Γνωρίζετε ότι όταν καθόμαστε χαλαρώνει η σπονδυλική στήλη και ασκεί οκτώ φορές μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη απ’ ότι όταν είμαστε ξαπλωμένοι;

Γνωρίζετε ακόμα ότι η πίεση στου σπονδύλους είναι μεγαλύτερη όταν καθόμαστε απ’ όση όταν είμαστε όρθιοι, επειδή μια κακή στάση δίνει αφύσικο σχήμα στην πλάτη μας;

Πόσο σωστά κάθεστε, πόσο κατάλληλα είναι ρυθμισμένο το κάθισμα του γραφείου; Ας δούμε με κριτική διάθεση και υπό το πρίσμα της εργονομίας τι μπορούμε να διορθώσουμε σε αυτές τις καταστάσεις.

Στην περίπτωση που κάθεστε συνέχεια, και μάλιστα δεν κάθεστε και σωστά, το μόνο σίγουρο είναι ότι το σώμα σας θα χαλαρώσει και η σπονδυλική στήλη σας θα κυρτώσει, μεταβιβάζοντας οκτώ φορές περισσότερη πίεση στην πλάτη, στον αυχένα και στην μέση απ’ ότι όταν είστε ξαπλωμένοι. Πράγματι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η πίεση στους σπονδύλους είναι μεγαλύτερη όταν καθόμαστε απ’ όση όταν είμαστε όρθιοι, επειδή μια κακή στάση δίνει αφύσικο σχήμα στην πλάτη μας.

Γραφεία, καταστήματα και βιομηχανίες μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί από άσχετους ανθρώπους –κρίνοντας από το γεγονός ότι περίπου 85% όλων των περιπτώσεων με πόνους στην μέση και στον αυχένα έχουν σχέση με την εργασία. Τα περισσότερα γραφεία, καναπέδες ή καρέκλες έχουν δυστυχώς δώσει προτεραιότητα στην αισθητική του χώρου και λιγότερο στην υποδοχή και φιλοξενία του ανθρώπινου σώματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σημαντική αύξηση των εργαζόμενων που υποφέρουν από πόνους στην σπονδυλική στήλη οφείλεται σε έναν φθοροποιό συνδυασμό επιζήμιων εργασιακών συνθηκών και τρόπου ζωής.

Ύστερα από μια κοπιαστική ημέρα, την οποία περάσαμε καθισμένοι άσχημα σε ένα τυπικό γραφείο επιχείρησης, ακολουθούν και άλλες ώρες στο σπίτι, όπου καθόμαστε σε μια πολυθρόνα ή σ’ έναν καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Το μυστικό για να κάθεστε σωστά στο γραφείο ή οπουδήποτε, χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας, είναι να διατηρείτε την οσφυϊκή λόρδωση η οποία είναι φυσιολογικά παρούσα όταν στεκόμαστε όρθιοι, περπατάμε ή τρέχουμε. Οι κακές στάσεις καθίσματος που κυρτώνουν τη σπονδυλική στήλη κι εξαφανίζουν τη λόρδωση, προξενούν μεγάλη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προκαλεί υπερβολική πίεση στους συνδέσμους και μπορεί ακόμα και να προξενήσει εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων στις σπονδυλικές αρθρώσεις.

  • Βασική προϋπόθεση είναι να μπορείτε να προσαρμόσετε στα μέτρα σας το ύψος της καρέκλας.
  • Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των αγκώνων ή ελάχιστα κάτω απ’ αυτούς.
  • Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν κανονικά στο πάτωμα ή στην ειδική θέση που διαθέτει το γραφείο σας, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα με την πλάτης σας.
  • Οι μηροί πρέπει να υποστηρίζονται αναπαυτικά.
  • Το κάθισμα να είναι πλατύ, ώστε να μπορείτε να κάθεστε αναπαυτικά και να κινείστε πάνω σ’ αυτό.
  • Χρήσιμο είναι η καρέκλα σας να διαθέτει μηχανισμό, ώστε να μπορείτε να αλλάζετε στάσεις καθίσματος.
  • Η πλάτη της καρέκλας πρέπει να μεταβάλλεται και σε ύψος και σε κλίση, ανεξάρτητα από το κάθισμά της.
  • Η καρέκλα πρέπει να είναι σταθερή. Προτιμήστε αυτές που έχουν πέντε ακτινωτά πόδια με ρόδες.
  • Οι υποστηρικτές στα χέρια μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι.

Στράτος ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΔΗΣ

Φυσικοθεραπευτής