Θεραπεία Ενέσιμου Κολλαγόνου


ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ Κατά της καταστροφής του αρθρικού χόνδρου – αρθρίτιδας με ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας όπως φλεγμονώδεις – ανοσολογικές, (ρευματοειδής αρθρίτιδα), εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδα), μεταβολικές από κρυστάλλους (ουρική αρθρίτιδα), μετατραυματική αρθρίτιδα. Όλες όμως έχουν παρόμοια κλινική εικόνα όπως πόνο στις αρθρώσεις (αρχικά μικρών αρθρώσεων των φαλάγγων και κατόπιν μεγάλων, δηλαδή ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής και σπονδυλικής στήλης), οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, δυσκαμψία, δυσχέρεια βάδισης και σε προχωρημένα στάδια παραμόρφωση των αρθρώσεων, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, με σαφή ψυχολογική επιβάρυνση.

Η αρθρίτιδα –χρόνια εκφυλιστικού τύπου πάθηση– αποτελεί το συχνότερο αίτιο αναπηρίας κινητικού τύπου. Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων έρχονται δεύτερες μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού, από άποψη νοσηρότητας και συχνότητας επισκέψεως στα ιατρεία. Επίσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους απουσίας από τις επαγγελματικές αλλά και από τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από προοδευτική φθορά του χόνδρου των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση και στην συνέχεια των υπολοίπων περιαρθρικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία καταστροφή αυτής.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι έχουν γίνει μεγάλες προόδους στη μελέτη του αρθρικού χόνδρου. Εργαστηριακά ευρήματα, και κλινικές μελέτες μας επιβεβαιώνουν ότι το ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ είναι αυτό που βοηθάει σημαντικά στην αναδημιουργία των χόνδρων. Οι μελέτες αυτές αφορούν για την σύσταση, την ποιότητα, την αντοχή, τον μεταβολισμό και την αναδημιουργία –αναγέννηση– του.

Το ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη πρωτεΐνη στα θηλαστικά. Είναι μια ινώδης πρωτεΐνη και η μεγαλύτερη σε ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνθέτει το 75 % περίπου από τις πρωτεΐνες του σώματος μας. Είναι η πρωτεΐνη κλειδί για του χόνδρους, τους τένοντες και τα οστά.

Το ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ είναι ίναι ένα ζωτικό συστατικό του φυσιολογικού Εξωκυττάριου Στρώματος (Extra Cellular Matrix – ECM). Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων κολλαγόνου στα οστά, στους χόνδρους, στους τένοντες, στις αρθρώσεις και στους συνδετικούς ιστούς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αρθρώσεων. Όταν η φυσική διαδικασία αναγέννησης ιστών δεν ανταπεξέρχεται στην καθημερινή φθορά και διάβρωση, στην υπερένταση και το περιττό βάρος οι χόνδροι των αρθρώσεων μπορεί να διαρραγούν. Όταν οι χόνδροι διαρρηγνύονται, υπάρχει λιγότερη προστασία, παρουσιάζονται ραγίσματα και αναπτύσσονται οστεόφυτα, που καταλήγουν σε αυξημένη ακαμψία και έλλειψη ευλυγισίας καθώς και σε αυξημένη δυσφορία. Αντίθετα από κάθε άλλο σχεδόν ιστό του ανθρώπινου σώματος, οι χόνδροι δεν περιέχουν αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα, πράγμα που καθιστά την ανάπτυξη ή ανάρρωση τους πολύ αργή. Ωστόσο, οι χόνδροι είναι ενεργός, αναπτυσσόμενος ιστός που χρειάζεται διαρκή ανανέωση για να μπορεί να παρέχει την προστασία και τη δύναμη που απαιτούν οι αρθρώσεις για να μπορούν να λειτουργούν χωρίς ακαμψία και να διατηρούν την διατατότητα τους.

Το ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ αποδεδειγμένα αναζωογονεί, διεγείρει τα εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται χονδροκύτταρα και είναι υπεύθυνα για την συντήρηση του μεταβολισμού του εξωκυττάριου στρώματος. Τα χονδροκύτταρα ελέγχουν το ρυθμό ανανέωσης των χόνδρων στις αρθρώσεις και εντοπίζουν αλλαγές στη σύνθεση τους. Αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές δημιουργώντας περισσότερους χόνδρους.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε; πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι μετά την ηλικία των 30 χάνουμε το 1,5 % από το κολλαγόνο του σώματος μας κάθε χρόνο. Και δυστυχώς αυτό δεν αντικαθίσταται εύκολα από τις τροφές.

Αυτή λοιπόν η μοναδική επίδραση του κολλαγόνου στον μεταβολισμό των χόνδρων μας προσφέρει μια επαναστατική προσέγγιση στην υγεία των αρθρώσεων. Έτσι λοιπόν η χορήγηση κολλαγόνου αποτελεί την πιο νεωτεριστική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία, πρόληψη κατά της καταστροφής του αρθρικού χόνδρου – αρθρίτιδας.

Η θεραπεία κολλαγόνου στην φυσικοθεραπεία γίνεται με την μέθοδο της ιοντοφόρεσης. Το κολλαγόνο που χορηγείται είναι ενέσιμης μορφής και εφαρμόζεται απευθείας στην πάσχουσα άρθρωση με την βοήθεια γαλβανικού ρεύματος.