Νέο τμήμα Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας


Εργαζόμενος πολλά χρόνια στο χώρο της υγείας, συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο την σπουδαιότητα της Φυσικοθεραπείας στην Τρίτη Ηλικία. Χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικές (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), μυοσκελετικές (οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθροπάθεια), νευρολογικές (νόσος Πάρκινσον, άνοια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) ταλαιπωρούν τα άτομα αυτά σε καθημερινή βάση. Έτσι ωρίμασε η ιδέα για τη λειτουργία ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, το οποίο πλέον λειτουργεί στο Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Πειραιά.

Η ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, τη θεραπεία και την λειτουργική αποκατάσταση των ηλικιωμένων. Στόχος του τμήματος είναι, η διατήρηση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών. Να είναι σε καλή λειτουργία και ανεξάρτητοι για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να μπορούν να διαχειρίζονται το πρόβλημα τους και να αυτοεξυπηρετούνται. Να είναι ενεργοί χωρίς να γίνονται βάρος στους δικούς τους ανθρώπους. Κάτι το οποίο τους βοηθάει και στον ψυχολογικό τομέα, έτσι αποφεύγονται καταστάσεις όπως κατάθλιψη, μελαγχολία κ.τ.λ.

Λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενή, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας το οποίο εμπεριέχει ασκήσεις αντοχής (για την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας), ασκήσεις ενδυνάμωσης (για την βελτίωση του μυϊκού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης), ασκήσεις ευλυγισίας (για την βελτίωση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων) και ασκήσεις ισορροπίας και βάδισης (για την πρόληψη των πτώσεων).

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής δυσκολεύεται να μεταβεί στον χώρο του κέντρου, το θεραπευτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στον δικό του χώρο.

Στρατος ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΔΗΣ

Φυσικοθεραπευτης.