Η σχολική τσάντα


  • Η λάθος σχολική τσάντα και η υπερφόρτωση αυτής, προκαλεί σοβαρές μυοσκελετικές κακώσεις στην σπονδυλική στήλη. Οι πιο συχνές είναι η κύφωση και η σκολίωση.
  • 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη.

Οι έρευνες έδειξαν:

  • Το 10% από αυτά έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει αυτούς τους πόνους.
  • 1 στα 4 έχει αλλάξει τρόπο ζωής και δραστηριότητες επειδή υποφέρει από πόνους μέσης και πλάτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, το βάρος της τσάντας των μαθητών του δημοτικού σχολείου, φτάνει ή και υπερβαίνει τα επτά κιλά. Γι’ αυτό και γίνονται επίμονες παραινέσεις των ειδικών –ορθοπεδικών, φυσικοθεραπευτών και παιδιάτρων– για τη σωστή επιλογή και χρήση του μαθητικού σακιδίου, με σκοπό την αποφυγή σοβαρών μυοσκελετικών κακώσεων.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η νέα τάση που αποτελούν οι σχολικές τσάντες με χειρολαβή και ρόδες (τρόλεϊ) που κατασκευάστηκαν για να γλιτώσουν τους μικρούς μαθητές από την κύφωση και τη σκολίωση. Όμως, η προτεινόμενη λύση υποστηρίζεται από τους ειδικούς υπό προϋποθέσεις και δύσκολα μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, αφού τα περισσότερα σχολεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν σκάλες. Αυτό και μόνο καθιστά απαγορευτική τη μεταφορά της, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να την ανεβάζουν, σηκώνοντας στα χέρια. Έτσι, ιδανική τσάντα παραμένει το σακίδιο πλάτης αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές (όπως φαρδιά λουριά, ενισχυμένα με βάτες, μαλακή πλάτη και αεριζόμενη, λουρί θώρακα και λουρί μέσης). Από εκεί και έπειτα μεγάλη σημασία έχει η σωστή κατανομή του βάρους του φορτίου της τσάντας.

Τα πιο βαριά αντικείμενα, που είναι ασφαλώς τα βιβλία, είναι σωστό να τοποθετούνται όχι απλώς στο κέντρο, αλλά στον πάτο της τσάντας, ενώ όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά και μοιρασμένα, ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Επίσης, να αξιοποιούνται σωστά τα χωρίσματα της τσάντας, ώστε να μη μετακινούνται τα αντικείμενα. Το παγούρι (νερού ή αναψυκτικού) να τοποθετείται στο κέντρο του σάκου, ακριβώς πάνω από τα βιβλία και όχι στην εξωτερική θήκη, καθώς τότε θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν θήκες για παγούρια και στις δύο πλευρές –που είναι, προφανώς, περιττό.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται οι πρόσθετοι ιμάντες στέρνου και μέσης, εφόσον υπάρχουν στο σακίδιο.

Πώς να τη φοράνε;

Ο σωστός τρόπος για να φορέσει ένα μικρό παιδί τη σχολική τσάντα, είναι να την περνά στους ώμους του κάποιος ενήλικας.

Στο σχολείο, το παιδί για να βγάλει την τσάντα θα πρέπει να σταθεί με την πλάτη γυρισμένη προς το θρανίο, να ακουμπήσει την τσάντα, να χαμηλώσει το σώμα, λυγίζοντας μόνο τα γόνατα και καθόλου τη μέση, μέχρι να φτάσουν τα λουριά στο ύψος των ώμων. Με τον ίδιο τρόπο θα την ξαναφορέσει πριν επιστρέψει στο σπίτι.

Η ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ

Στράτος ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΔΗΣ

Φυσικοθεραπευτής